Huset i Juoksengi

Övertorneå kommuns största by Juoksengi, mycket vackert och naturskönt belägen vid korsningen Polcirkeln - Torneälv, är en av de äldsta byarna i Tornedalen.
Byn har anor ända från medeltiden. och redan på 1500-talet fanns det ett 15-tal gårdar i byn och idag bor där ca 400 personer fördelade på 200 hushåll.Namnet Juoksengi finns det två teorier om hur det uppkommit. Den ena teorin säger att byanamnet kommer från lappskans Juoksa - båge, regnbåge - vilket syftar på att Torneälven har en böjd form söder om byn. Den andra, mest troliga, teorin utgår från att byanamnet kommer från person- namnet Juoksa.
Olika stavningar på byanamnet från förr: På 1500-talet Jwxenge, Joxenge och Juxenhe.
År 1760 träffar man på en stavning, Juoxengi, som liknar dagens.

Juoksengi är i modern tid alltid förknippad med Polcirkeln, bl.a. heter byns idrottsförening IF Polcirkeln. Ett flertal av företagen i byn har Polcirkeln i firmanamnet.
  
I byn finns en livsmedelsaffär
  
Jaktskytteklubbar och banskyttar har fina anläggningar. Elljusspår, motionslinga i naturskön terräng finns och för skoter- åkarna finns markerade skoterleder. Vidare bjuder Juoksengiskogarna rikligt med gamla skogsstigar till vackra platser där du kan göra upp läger eld. Vatten för att koka kaffe tar du direkt från kallkällorna. Bärplockarna kan fylla sina hinkar med blåbär, lingon, hallon, och hjortron. Jakt och fiske är en stor fritidssyssla bland byborna och det finns gott om skogsbilvägar, som gör det lätt att ta sig ut i naturen. Ett vackert kulturlandskap med fäbodmiljö finns också bevarad. 
 

Visa större karta